Hoe een gitaar een halve stap lager te stemmen?

Er zijn zoveel manieren om een ​​gitaar te stemmen. Dit maakt ze zo’n veelzijdig instrument. Slechts een paar aanpassingen aan de stemsleutels kunnen de hele dynamiek van het gitaargeluid veranderen. Het veranderen van standaardstemming naar iets unieks opent bijna grenzeloze mogelijkheden voor unieke muziekstukken.

Als je echter een onervaren gitarist bent, kan het een hele klus zijn om je gitaar een halve stap lager te stemmen. Zodra spelers hun gitaren op de standaard manier leren stemmen, voelen ze zich opgelucht. Dit proces is al moeilijk genoeg, maar het stemmen van de snaren een halve stap naar beneden kan iets worden waar veel mensen bang voor zijn.

Het goede nieuws is dat je je niet geĂŻntimideerd hoeft te voelen! Je gitaar stemmen van de standaard EADGBE naar Eb-Ab-Db-Gb-Bb-Eb is niet zo moeilijk als je zou denken. Zie het gewoon als een geweldige manier om te experimenteren met het geluid van je gitaar.

Je zult achteraf misschien verrast worden door de diepere toon van je gitaar en besluiten dat je de stemming genoeg vindt om eraan vast te houden. Enkele van ‘s werelds beroemdste gitaristen, zoals Keith Richards, spelen een halve stap lager. Als het voor hen werkt, zal het zeker ook voor jou werken.

Vandaag zullen we je door het proces van het stemmen van je gitaar een halve stap naar beneden leiden, zodat je kunt genieten van de rijkere, diepere tonen en je gitaarspel naar een hoger niveau kunt tillen.

Een gitaar een halve stap lager stemmen

Zoals we al zeiden, betekent het een halve stap lager stemmen van je gitaar dat deze verandert van EADGBE naar Eb-Ab-Db-Gb-Bb-Eb. Het enige probleem hiermee is dat de meeste digitale tuners geen vlakke toonhoogtes weergeven.

Daarom moet u bij gebruik van een tuner de snaren afstemmen op D#-G#-C#-F#-A#-D#. Dit zullen nog steeds dezelfde noten zijn, maar dit is de enige manier waarop uw digitale tuner de snaren nauwkeurig kan stemmen.

U zult over het algemeen een nauwkeurigere stemming bereiken als u naar beneden stemt onder een correcte toonhoogte en vervolgens de snaar naar de juiste toonhoogte stemt.

Een halve stap lager afstemmen kan om vele redenen erg handig zijn. Voor zangers kan deze verandering in stemming zeer welkom zijn, omdat het de toonsoort kan veranderen en het nummer aantrekkelijker en gemakkelijker te zingen kan maken. Het kan ook de spanning van je gitaarsnaren en de algehele toon van je instrument aanpassen.

Heb je ooit geprobeerd om mee te spelen met een beroemde opname om te ontdekken dat je gitaargeluiden niet kloppen met het nummer, maar alleen maar? Dit komt waarschijnlijk doordat de gitaar een halve toon lager is gestemd. Als je op hetzelfde afstemt als deze nummers, kun je meespelen met de originele nummers zoals Sweet Child O’ MIne van Guns ‘N’ Roses.

Laten we dus eens kijken hoe je je gitaar een halve stap lager kunt stemmen:

Een chromatisch stemapparaat gebruiken

In plaats van uit te spatten en een duur stempedaal te kopen, overweeg dan om een ​​goedkopere chromatische tuner te gebruiken. Je kunt zelfs apps downloaden op je smartphone waarmee je gemakkelijk je gitaar kunt stemmen.

Stappen

 1. Om te beginnen moet je je lage E-snaar omlaag stemmen totdat het scherm van je tuner Eb of D# aangeeft. Maak je geen zorgen als de E op dit moment niet goed is afgestemd, omdat deze moet worden gewijzigd.
 2. Draai nu je stemsleutel naar beneden zodat de A-snaar Ab of G# op het scherm van de tuner aangeeft. Doe dit langzaam, want het kan gemakkelijk zijn om de Ab te snel te passeren en te verdwalen.
 3. Zodra de A-snaar ontstemd is, is het tijd om aan de D-snaar te werken. Stem dit af tot het scherm van de tuner Db of C# aangeeft. Nogmaals, doe dit in een ontspannen en rustig tempo. Als u de stemsleutels te hard draait, kunnen ze beschadigen en kunt u de snaar verzwakken totdat deze breekt.
 4. G-snaar tijd! Stem deze vierde snaar omlaag totdat het display Gb of F# toont.
 5. Stem uw B-snaar lager totdat het tunerscherm Bb of A# toont.
 6. Om de hoge E-snaar lager te stemmen, moet u de afstemknop heel langzaam aanpassen totdat het stemapparaat Eb of D# toont. Deze snaar is erg dun, dus je moet extra voorzichtig zijn omdat hij gevoelig is voor breken. Dit is echter waarschijnlijker wanneer u de stempin en snaar strakker maakt, omdat er meer spanning wordt gecreëerd.
 7. Nadat u elke snaar hebt ontstemd, zult u merken dat de snaren niet perfect zijn afgestemd op de gewenste noten. Daarom moet u elke tekenreeks opnieuw controleren. Doorloop ze allemaal afzonderlijk en zorg ervoor dat ze zijn afgestemd op de volgorde van Eb-Ab-Db-Gb-Bb-Eb of D#-G#-C#-F#-A#-D#. Mogelijk moet u dit een paar keer herhalen.
 8. Zodra het stemapparaat de juiste noot voor elke snaar laat zien, kun je ze testen door een akkoord te tokkelen. Tokkel elke snaar in dit akkoord om ervoor te zorgen dat ze allemaal in harmonie klinken.

Een halve stap op gehoor afstellen

U kunt ook op het gehoor afstemmen als er geen tuner beschikbaar is.

 1. Controleer of uw gitaar in de standaardstemming staat. In welke stemming u ook bent, u moet een halve stap van die noten ontstemmen.
 2. Speel de vierde fret op de lage E-snaar om een ​​Ab te spelen. Stem de A-snaar omlaag totdat deze gelijk is aan deze Ab-klank. De A-snaar wordt nu een Ab.
 3. Speel de zevende fret op de A-snaar (Eb). Speel nu een open lage E-snaar samen met de zevende fret van de A. Stem de E-snaar omhoog totdat het geluid overeenkomt met de zevende fret van de A-snaar.
 4. Stem de rest van de snaren zoals je normaal zou doen (stem de 4e snaar naar de 5e fret van de 5e snaar, de 3e snaar naar de 5e fret van de 4e snaar, de 2e snaar naar de 4e fret van de 3e snaar en de 1e snaar naar de 5e fret van de 2e snaar)
 5. Controleer alle tekenreeksen opnieuw

Samengevat

Zoals je kunt, is het vrij eenvoudig om je gitaar een halve stap te ontstemmen. Met een beetje oefening zou je het op het gehoor moeten kunnen doen en gemakkelijk met je favoriete platen kunnen meespelen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Antonwachterprijs
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart